Moussaka 5,5 points/port

6 portioner 

Ingredienser
3-5 auberginer (beror på storlek)
500g köttfärs (nöt 10%)
2 gula lökar
2-3 klyftor vitlök
1 tsk kanel
2 krm svartpeppar
½ dl tomatpuré
2 kuber köttbuljong
2 tetror krossad tomat
3 dl lättmjölk
2 ½ msk vetemjöl
1 krm muskotnöt
1-2 krm salt
100g riven ost 17%
2 vispade ägg

Skiva upp auberginen ett bra tag innan, kanske 30 min till 1 timme och varva med rikligt med salt i t.ex. en ugnsform. Auberginen kan ha en besk bismak som försvinner på detta sätt.

Skölj sedan auberginskivorna i rinnande vatten och lägg ut på ugnsplåtar. Stek dem i ugnen 200 grader ca. 10 minuter. De ska bara bli lite mjuka, behöver inte få färg eller så.

Stek köttfärsen, löken och vitlöken. Eventuellt kan man ha lite olja att steka i (lägg till points). Krydda med kanel och svartpeppar och rör i tomatpurén. Låt röran fräsa ett tag. Rör i buljongtärningarna och den krossade tomaten och låt det hela puttra en stund, kanske 10 minuter.

Varva sedan auberginena och köttfärssåsen i en stor ugnsform. Först ett lager aubergine, sedan sås, sedan aubergine, sås igen och överst aubergine igen. 

Gör ostsåsen som ska vara överst. Rör ihop mjölken och mjölet och låt det koka upp och tjockna. Ha i muskot och salt. När såsen börjar kännas tjock, rör först i osten så den smälter och sedan de vispade äggen. Häll ostsåsen över det översta auberginelagret och kör in hela härligheten i ugn i ca. 45 minuter, 200 grader.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0